Niezależnie od części świata, w której mieszkamy ryby zawsze były i wciąż są ważnym składnikiem naszego pożywienia.

To bogate źródło pełnowartościowego białka, składników mineralnych, witamin i najważniejsze – kwasów omega-3 – należących do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).

Zawartość tych ostatnich jest dla człowieka bardzo ważna. Nasz organizm nie syntetyzuje ich i musimy dbać o to, by dostarczać je w diecie. Dlaczego?

Z kwasów omega-3 w organizmie syntetyzowane są eikozanoidy, które mają charakter przekaźnika informacji działając przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie, ograniczając nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych, wspomagając system immunologiczny, regulując m.in. aktywność hormonów i neuromediatorów.

Szczególnie ważne są ryby w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ zapotrzebowanie na kwasy omega-3 znacznie wzrasta w tym czasie.

Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk czy śledź oraz owoce morza.