Jako dystrybutor zarówno produktów rybnych oraz świeżych ryb zwracamy szczególną uwagę na ich świeżość. I nie chodzi tu wyłącznie o smak i estetykę.
Kupując rybę zawsze należy zwrócić uwagę na to czy jest ona świeża. Podpowiadamy po czym poznać dobrą, świeżą rybę.
Świeża ryba ma zawsze błyszczące oczy, źrenica jest czarna, bez zmętnień. Gałka oczna jest płaska lub lekko wypukła.
Skóra świeżej ryby jest jednolita i błyszcząca. Starajmy się wybierać ryby bez ran i ubytków. Jeśli naciśniemy palcem grzbiet ryby powinien on szybko wrócić do pierwotnego kształtu.
Ości powinny ściśle przylegać do powłok brzusznych nawet po ich znacznym rozłożeniu.
Krwistoczerwone skrzela z widocznymi listkami skrzelowymi świadczą o tym, że ryba nie czekała długo na stoisku, aż ktoś się nią zainteresuje.
Zwarte, jednolite płetwy to nie tylko kwestia estetyki. Świeża ryba będzie miała jednolite, wilgotne płetwy.